Informace k čipování psů

Vydáno: před 4 lety | Autor: Josef Ovad | Kategorie: Informace OÚ
Počet přečtení: 5186×

Podle novely zákona č.166/1999 Sb., o veterinární péči, v platném znění, bude s účinností od 1. ledna 2020 na každého nenačipovaného psa nahlíženo jako na psa nenaočkovaného proti vzteklině, a to i v případě, když má tento pes v očkovacím průkaze záznam o provedeném očkování proti vzteklině. Jinými slovy, od tohoto data nebude očkování proti vzteklině u neočipovaných psů úředně platné, což může činit chovatelům zvířat problémy hlavně v případě poranění člověka jejich psem. Výjimku mají pouze psi, kteří jsou označeni tetováním provedeným před 3. červencem 2011. Sankce za nedodržení se mohou pohybovat v rozmezí 20 – 100 tisíc Kč v závislosti na druhu provinění.

Není se ale čeho obávat. Úkon je to jednorázový, s minimálním rizikem poškození zdraví psa. Čip velikosti rýžového zrna je umístěn v aplikační jehle. Ta se vbodne psovi pod kůži a čip se z jehly vytlačí do podkožního prostoru. Tam čip setrvá po celý život psa. Čip lze přečíst pomocí čtečky, kterou dnes disponuje téměř každý veterinární lékař či útulek.

Výhody zaregistrovaného čipu: možnost vycestování se psem do zahraničí (nutnost vystavit psovi i cestovní pas), dohledatelnost majitele u zaběhnutého psa, průkaz vlastnictví psa při odcizení či soudních sporech, identifikace psa (pojištění), snadnější monitoring chovu psů, lepší dohledatelnost majitele v případě nutnosti postihu za týrání zvířat, kontrola psů při prodeji.

Naše obec nabízí možnost zajištění čipování psů na vybraném místě přímo ve Vysočanech ve spolupráci s veterinární ordinací VetKa v Jedovnicích. Cena čipování činí 450 Kč. Je možné psa rovnou i naočkovat. Pokud byste měli o tuto službu zájem, je třeba se závazně přihlásit na Obecním úřadě ve Vysočanech. Buďto osobně nebo telefonicky na čísle 516 435 350, případně na email: starosta@vysocany.com, a to v termínu do 13. listopadu 2019. O termínu a místě čipování budete poté včas informováni.