Jak funguje obec

Třídenní projekt věnovaný obci.

Vydáno: před 11 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Aktuality
Počet přečtení: 11963×

V pátek 3. 5. 2013 začali žáci naší školy pracovat v třídenním projektu s názvem „Jak funguje obec“.

 Z domu si přinesli materiály: staré fotografie obce, obecní zpravodaje, kroniku, knihy o obci, informace o vzniku obce vyhledané na internetu, obrázky kostela i školy z dob jejich vzniku nebo dokonce i prezentaci o obci na DVD. Přinesené materiály si ve skupinkách ukazovali a sdělovali si zajímavé informace. Nejdůležitější a nejzajímavější získané poznatky si zapisovali a tak vytvořili brožuru o obci Vysočany, kterou doplnili také o fotografie, pohlednice a své vlastní kresby.

Všichni žáci se dozvěděli spoustu zajímavých informací o obci, do které se většina z nich narodila a ve které od malička vyrůstali. Např. to, že se skládá ze dvou částí – Molenburk a Housko a že ta menší část – Housko, je mnohem starší, než Molenburk a že původní, starodávná obec Housko stála dřív úplně jinde. Někteří si konečně ujasnili pojmy: zjistili, že název Vysočany je souhrnným názvem pro obě části obce. Mysleli si totiž, že obec má dvě části jménem Housko a Vysočany!

Také žáci poznali důležité stavby v obou částech obce, přibližná data jejich vzniku a jména zakladatelů. Padla jména jako Karel Ludvík z Rogendorfu a svobodný pán z Mollenburgu nebo hrabě Hugo Salm. Dozvěděli se historii vzniku obou původních obcí a rok jejich sloučení pod nový název Vysočany. Zjistili, jak stará je budova školy, do které chodí nebo jak dlouho se stavěl kostel a kolik to stálo. Všichni ten den odešli domů se spoustou nových a zajímavých informací.

 Věříme, že naše žáky první ze tří dnů projektu o „jejich“ obci bavil a že si z něj odnesli spoustu nových poznatků. Projekt  pokračoval v dalších dnech besedou se současným starostou obce p. Josefem Ovadem a návštěvou obecního úřadu.

V pátek 10. 5. 2013 proběhla třetí, závěrečná část projektu  V tomto dni se žáci seznámili s průběhem a pravidly skutečných voleb a potom si na vlastní kůži vyzkoušeli, jak to při volbách chodí.

Nejdříve si připravili odpovědi na otázku: „Co bych jako starosta udělal pro děti, dospělé a seniory obce Vysočany?“ O své odpovědi se podělili s ostatními žáky ve svém ročníku. V každém ročníku vybrali žáci tři své spolužáky, jejichž odpovědi je nejvíce zaujaly. Těchto 15 zvolených poté předneslo své „volební programy“ i ostatním svým spolužákům v jiných ročnících. Potom byla ustanovena volební komise. Žáci obdrželi volební lístky, byly jim zkontrolovány volební průkazy a pak již jednotliví voliči přistupovali za plentu, k volební urně, kde mohli zakroužkovat tři své favority. Po sečtení všech volebních hlasů vyšlo najevo, že s nejúspěšnějšími volebními nápady přišli tito žáci: Martin Šebela – 5. roč., Josef Koupý – 5. roč. a Kateřina Ševčíková, 3. roč.

Výše jmenovaní vítězové voleb se v doprovodu všech žáků školy poté sešli se starostou obce Josefem Ovadem na Obecním úřadě, kde panu starostovi své vítězné nápady přednesli. Pan starosta jejich návrhy vyslechl a vyjádřil se k nim. Po návratu do školy následovala povolební oslava. Podával se povolební oběd s přípitkem a slavnostní ovocná bowle.

 

Žáci naší školy si tento den osvojili mnoho důležitých poznatků. Díky celému projektu se již nyní částečně orientují v problematice vedení obce a částečně i nahlédli do problematiky politiky. Už ví, že jednou přijde chvíle, kdy i oni budou moci rozhodovat o budoucnosti své obce. Jsou si vědomi skutečnosti, že jejich hlas může rozhodnout o budoucí kvalitě jejich (a nejen jejich) životů.

 

 



 

Připojené soubory