Zápis do 1. třídy pro školní rok 2014/2015

Vydáno: před 10 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Aktuality
Počet přečtení: 13871×

6. února byl pro 6 dětí z Vysočan dnem zápisu do první třídy. Děti si už dva dny před tím vyzkoušely nanečisto, jaké je to být školákem. Pracovaly ve třídě s dětmi z 1. třídy. I o přestávkách se staly součástí celého toho našeho dětského hemžení, že byste nepoznali, kdo je domácí a kdo je host.

Na zápisu jsme začali pohádkou. Poslouchat, vnímat čtené, reagovat na otázky - tolik úkolů při jedné činnosti. Cože je to největší bohatství? Nějaké vzdělání. Co to je? Společně jsme si to vysvětlili… a pak vzhůru za „vzděláním“, za poznáváním, objasňováním, překonáváním sama sebe.

Král Všechnovím nás poslal do školního světa a dal nám na cestu pohádkové kamarády. Pipi Dlouhá Punčocha, Sněžný muž, Šmoulinka a Malá mořská víla provázejí u nás tento rok i větší děti.

Dostali jsme na cestu sladké perníčky, tabulku na kouzelná písmena, ze kterých si prý složíme kouzelné slovo, a to nám opět přivolá krále Všechnovíma.

Máme na tu cestu vůbec síly? Kus statečnosti musel prokázat Ondra Ševčík i ostatní už při pohlazení Sněžného muže. Pipi - „Bílá“ - Punčocha, jak ji pojmenoval Honzík Šulc, nás učila počítat. Počítání s ní bylo legrace a šlo všem. Krásná víla učila děti báseň a s každým si zatančla. Míša Přibylová tančila úplně jako víla.A v dílně u Šmoulinky se mezi ostatními Šmouly úplně ztratili i Mareček Láznička, Kryštůfek Havlíček, i Vašík  Hejč.

Kouzelná písmenka přibývají, do ranečku přibyla i sladká odměna. Zkusíme si tedy přivolat krále Všechnovíma: „A-H-O-J!“ Uslyšel naše zvolání a přišel. Když si zkontroloval splnění všech úkolů, měl radost a odměna nikoho neminula. Každý z nových prvňáčků si dnes zasloužil jedničku. Ne obyčejnou, ale kouzelnou, sladkou, voňavou, celou z perníku….

…A když všichni všechno splnili, ukázali, radovali se z pěkného dne a spěchali nové zážitky svěřit babičkám, dědečkům, sestřičkám, bráškům…U nás ve škole se na ně už těšíme. Tak A-H-O-J v září! Vzdělání, to je to jediné dědictví, které nám nemůže nikdo ukrást, nemůže shořet ani nám ho nemůže vzít velká voda.

                                                                                                                Zdeňka Bejčková, 8. 2. 2014