CHKO Moravský kras - projekt

Vydáno: před 9 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Aktuality
Počet přečtení: 14200×

18. listopadu jsme zahájili výuku projektovým vyučováním. Součástí učiva ČAJSU je i poznávání regionálních zvláštností našeho kraje a výchova k ochraně přírodního prostředí. To vše jsme se snažili postihnout v projektovém vyučování.

Začali jsme tradičně v tělocvičně. Zde děti paní učitelka Švrčinová pozvala na cesty po Moravském krasu, poznávat Chráněnou krajinnou oblast Moravský kras. Každá třída složila puzzle a dostala tím prvotní informace o náplni projektového vyučování, časovém rozložení a plánu práce. Ještě se rozdělit do tří věkově smíšených skupin, tašku s letáky a propagačními materiály, které dostáváme darem na toulkách po Moravském krasu… a můžeme vyrazit.

Ve věkově smíšených skupinách je třeba vytvořit skupinky, které budou zpracovávat jednotlivé úkoly. Starší vymezí pojem chráněná krajinná oblast, budou získávat informace o Moravském krasu, jeskyních. Mladší budou vyhledávat chráněné rostliny, živočichy, kreslit je, vyhledávat informace o nich, kreslit piktogramy, které nám budou připomínat „desatero chování“ v chráněné krajinné oblasti, vystřihovat obrázky. Starší pomůžou s grafickou úpravou plakátu, který postihne všechno, co jsme na společné cestě našli a posbírali. Společná práce přináší i dohadování, vysvětlování, ale k cíli došly všechny skupiny.

A už stojíme v tělocvičně a prohlížíme si vzájemně svou práci. Máme hodnotit práci druhých skupin. Hodnotit je od slova hodnota, máme tedy hledat a postihnout hodnotu. Najít to, co se nám na práci druhé skupiny nejvíc líbí. Nevěřili byste, ale je to mnohem těžší než hledat chyby. Učíme se, že kritizovat umí každý, ale hodnotit, to je třeba se učit. Prázdný sud nejvíc duní, a to my nechceme! Učíme se tedy volit správná slova, učíme se hledat to, co je třeba ocenit, ale zároveň se také učíme zapomenout na nepřejícnost, možná i závist. A to je někdy mnohem důležitější než získané informace.

Zítra si můžeme získané informace podle plakátu ještě zopakovat a za odměnu si budeme moci vykreslit další písmeno v celoroční soutěži.

                                                                                                                             Zdeňka Bejčková, 18.11.2014