Maraton čtení

Vydáno: před 7 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Aktuality
Počet přečtení: 10562×

 Často se zabýváme myšlenkou, jak žáky přivést ke čtení, k zájmu o knihy.

Proto jsme si vymysleli „ čtenářský maraton“ a ten proběhl na naší škole v týdnu od 6. - 10. února 2017 a zapojili se do něho všichni žáci a žákyně naší školy.

Jako cíl jsme si zvolili tvorbu pana  spisovatele  Františka Hrubína, kterou jsme chtěli co nejvíc poznat a uvědomit si, jak je krásná. Náš „ maraton“ se odehrával  při hodinách čtení.

  Nejdříve jsme poznali jeho dětství. Jak si hrál, co rád dělal, co ho bavilo. Až po dobu, kdy byl dospělý. Posloužila nám k tomu  Malá pohádka o Františku Hrubínovi. Pro děti ji napsal  Eduard Petiška.

Potom už nás čekaly různé aktivity, které vedly k tomu, aby se žáci seznámili s nejznámější Hrubínovou tvorbou. Četli jsme z knih Dětem, 2 x 7 pohádek, Je nám dobře na světě, z Pohádek

z tisíce a jedné noci a také z Malého špalíčku pohádek. Nechyběl ani Špalíček veršů a pohádek.

Knihy zaplavily celou třídu, byly všem neustále k dispozici, žáci si je nosili také domů.

A co všechno jsme dělali? Četli,  vyplňovali pracovní listy, učili se veršované pohádky zpaměti,  naslouchali. A potom psali, kreslili, vymýšleli, opisovali a také tvořili po vzoru pana Hrubína svoji  vlastní knihu - čítanku. V ní najdete všechny  materiály a výstupy, které si žáci vytvořili.

Závěr „ maratonu čtení“ patřil besedě. Společně jsme si povídali o tvorbě Františka Hrubína .

  Další maraton plánujeme na měsíc duben.

 

                                                                               Mgr. Soňa Švrčinová