Halloweenské vyučování

Vydáno: před 6 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Aktuality
Počet přečtení: 14221×

Halloween? Co to je? Má něco společného s Dušičkami? Jaký je mezi těmito svátky rozdíl? To vše jsme se dozvěděli při Halloweenském vyučování v úterý 31.10.2017.

V matematický Halloweenských vědách nebylo jednoduché uspět. Strašně stará čarodějnice nedala jinak, než, že si žáci musí prostudovat její staré zápisy o tom, co si zapsala na hliněnou tabulku kdysi dávno:

Halloween (čteme: Helouvín) je původně keltský svátek, který se slaví v USA (Americe), Kanadě, Velké Británii a Austrálii. Datum Halloweenu je každý rok stejný, slaví se 31. října.

Historie a původ Halloweenu

Lidé si ten den připomínají své zesnulé předky. První zmínky o svátku sahají přibližně do roku 1745, jméno se v průběhu let komolilo, až vznikl Halloween.

Historie Halloweenu sahá do doby, kdy Keltové slavili konec žní a příchod zimy, temnější části roku. Bylo zvykem chodit v kostýmech stavení od stavení a výměnou za básničku či koledu vybírat potraviny. Strašidelné kostýmy měly představovat duše zemřelých.

Symboly Halloweenu

Vydlabané dýně jsou nejznámější symbol Halloweenu. Vkládají se do nich svíčky, aby usnadnily koledníkům orientaci v potemnělých ulicích. Co nejstrašidelnější obličej na dýni má odhánět zlé duchy.

Čarodějnice dle pověr doprovázejí na cestách zlé duchy. Lidé se jich báli a věřili, že na Halloween mají čarodějnice největší moc.

Masky a kostýmy slouží k matení zlých duchů. Lidé věřili, že strašidelnými převleky duchy zmatou a oni je nechají být. Američané se začali převlékat do kostýmů počátkem 20. století, tentokrát již pro zábavu.

Kočka byla za posvátnou bytost považována již Egypťany, kteří ji uctívali jako bohyni úrody. Ve středověku byly černé kočky vnímány jako mazlíčci čarodějnic, a tak jako symbol Halloweenu přetrvaly dodnes.

Halloweenské tradice, zvyky a hry

„Dejte mi koledu, nebo vám něco provedu je nejznámější tradice Halloweenu. Děti v kostýmech obchází sousedy, zpívají koledy a získávají za ně drobné sladkosti. Pokud je majitel domu suchar a neotevře jim dveře, provedou mu drobnou lumpárnu. Koledovat se chodí vždy po setmění.

Hororové historky a strašidelné příběhy si mezi sebou vypráví starší děti. Čím děsivější, tím lepší. Mnoho seriálů vysílá v halloweenském týdnu speciální čarodějnické díly.

Halloweenský průvod se pořádá ve větších městech, děti v něm soupeří o nejoriginálnější a nejstrašidelnější masku.

Nechyběly ani zápisy z dnešní doby, které dělá už do počítače, protože je to pokroková  čarodějnice, a co si budeme povídat. Pokrok nezastavíš. Tam se žáci dočetli jak je to u nás.

Dušičky – Památka zesnulých

     V kalendářích je 2. listopad označen jako Památka zesnulých. Ale spíš ve svém okolí uslyšíte o Dušičkách. Tento svátek pochází již z dávných dob, kdy naše území obývali Keltové. Přelom měsíce října a listopadu, (noc z 31. 10. na 1. 11.), slavili jako konec léta i celého roku. Keltové věřili, že v tento den se protíná svět živých se světem mrtvých. Byla to nejmagičtější v roce. V některých zemích se dodnes slaví jako Halloween. V osmnácti zemích Evropy se tato keltská tradice udržela jako Památka zesnulých – Dušičky.

     Jako všechny tradice i Dušičky mají svůj příběh. Prý v tento den mohly duše zpátky na svět. Podle toho, jaký byl jejich pozemský život, mohly živým pomáhat, ale i odplácet těm, kteří jim za života ubližovali. Zapalování svíčky je jedním z tradičních zvyků. Dle pověry měl oheň duším pomoci najít cestu zpět k živým.

Na tento svátek se především peklo pečivo. Specialitou bývaly rohlíky, bochánky, věnečky a tvary podobné zkříženým kostem, kterým se říkalo "kosti svatých". Ještě na začátku 20. století se v jižních Čechách chodilo na Dušičky koledovat. V okolí Českého Krumlova se koledě říkalo "chodit po rohlíkách", protože odměnou koledníkům bylo většinou pečivo. V Podkrkonoší se v dřívějších dobách slavila Památka zesnulých podobně jako dnes Halloween. Lidé se oblékali do hadrů a zapalovali veliké ohně.      

      V současné době je tento svátek spojen především s návštěvou hřbitova, položením věnců, květin a zapálením svíček na hrobech zemřelých předků.

Poznámka čarodějnice: Svátek podobný jen jinak nazvaný nebo slavený. Myslím, že součástí základního vzdělání by měla být i tato informace předaná dětem takovou formou, kterou jsou schopny pochopit.

Nemyslete si, že to bylo tak jednoduché dostat se k zápisům. Překážek bylo mnoho - pavučiny, které jsme zdolávali pomocí hracích kostek, písemného sčítání i jako zakletá zvířátka dědy Lesoně. Nebo také velmi těžké začarované úkoly slovní, řetězce, magické tabulky nebo hádanky.   Mgr. Jana Sehnalová

V 1. ročníku jsme si nejdříve  vysvětlili, o jaký svátek se jedná a seznámili jsme se se symboly tohoto svátku prostřednictvím básničky. Tu jsme si pohybově ztvárnili. Následoval příběh O Jackovi – naslouchání, rozhovor o přečteném a kresba Jacka a čerta. Procvičovali jsme známá písmenka a žáci četli z vytvořených pracovních listů. V rámci matematiky žáci řešili úkoly spojené s pracovním listem. Odměnou za správné řešení bylo vykreslení dýní. Nechyběl tanec, hry.

Ve čtvrté vyučovací hodině se všichni žáci přesunuli do tělocvičny. Zde proběhl nejdříve rej masek po jednotlivých ročnících a potom společný tanec celé školy.

Následovaly veselé soutěže, při kterých byli žáci odměněni sladkostmi.  Mgr. Soňa Švrčinová

31. 10. 2017 přiletěla na výměnnou stáž paní učitelka Krutoslava Krutá, která vyučovala žáky Halloweenskému českému jazyku. Se 4. a 5. třídou zopakovala slovesné časy za pomoci

barevného třídění na mumii, naučila žáky běhací diktát, ve kterém doplňovali slova do pověsti o Jackovi a z legendy se dozvěděli, proč se slaví Halloween. S 2. a 3. ročníkem rozšiřovala

strašidelnou slovní zásobu a vyučovala psaní strašných příběhů. Všem přečetla strašidelný úryvek z knihy Hůl prokletí a ukázala na knize, jak lze usuzovat za pomoci vodítek obsah

knihy. Poslední hodina patřila výuce čar, kouzel a lektvarů, kde si žáci vyzkoušeli vyčarovat mávající rukavici, tančící bublinky a sopku, všechna kouzla si žáci nakonec popsali do svých sešitů.    Mgr. Martina Šamalíková

Po skončení halloweenského vyučování jsme v tomto duchu ještě pokračovali ve školní družině - vyráběly se papírové dýně a strašidelný hrad. A odpoledne jsme společně s rodiči vyřezali dýni a rozsvítili ji před školou.