Halloweenské odpolední vyučování pro rodiče

Vydáno: před 5 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Aktuality
Počet přečtení: 16345×

Ve středu 31. října proběhly na naší škole ukázkové hodiny pro rodiče.

Vzorová hodina pro rodiče žáků prvního ročníku proběhla ve velmi milé a přátelské atmosféře. V hodině českého jazyka žáci ukázali, kolik již znají písmenek, jak umí číst, vyprávět a samozřejmě taky psát. Do jednotlivých úkolů se zapojovali také rodiče. Všichni si na závěr vysloužili sladkou odměnu.

Žáci 2. a 3. ročníku předvedli svým rodičům hodinu Českého jazyka. Na začátku hodiny si třeťáci zahráli hru na Účkového krále. Pak společně procvičovali tvrdé a měkké souhlásky ve slovech, s kterými pak vymýšleli a psali věty. Druháci utvořili dvojice a společně se svým kamarádem hledali ke slovu nadřazenému slova podřazená. V další části hodiny si procvičovali druhy vět. Vymýšleli si věty na daná slova a správně doplňovali znaménka.

Hodina matematiky pro 4. a 5. ročník začínala společnou hrou pro všechny. Bez mluvení každý zjistil, jaké číslo má nalepené na čele a hledal své kamarády do trojice tak, aby spolu vytvořili číslo 100. Nic jednoduchého. Rodiče i prarodiče samozřejmě hráli a pracovali s námi. Čtvrťáci řešili rovnice pomocí zvířátek dědy Lesoně. Naučili se nový způsob. Páťáci se zdokonalovali pomocí násobilkových obdélníků v násobení a dělení. Hodina se, zdá se, všem líbila. Někdo by chtěl maminku ve škole každý den, jiný je zase rád, že tam s ním nechodí.

Myslím, že účel, ukázat, že jsou naši žáci šikovní a pracovití, tato vzorová hodina splnila.

Odměna nechyběla. Následovala:

Oslava Halloweenu

Ta dnes už není jen záležitostí anglicky mluvících zemí. I Česká republika letos přivítala svátek, který milují děti po celém světě.
 Jak Halloween ke svému jménu přišel? Kdo ví, my, ale nyní umíme vysvětlit, jak Halloween vznikl. Abychom to zjistili, musíme se vrátit v čase zpět až do doby, kdy Keltové, kteří před 2000 lety žili na území dnešního Irska, slavili festival Samhain. Keltové věřili, že večer 31. října se duše zemřelých vrátí zpět na zem. Domnívali se, že duchové mrtvých předků se o halloweenské noci procházeli po ulicích. Lidé tak začali nosit kostýmy a všelijaké masky, aby byli duchy nerozeznatelní.

U nás ve škole jsme si tento den nejdříve užili při odpoledním vyučování s rodiči. Potom jsme se sešli v tělocvičně ve strašidelných kostýmech a následovalo představování masek. Dále musela každá rodina projít strašidelnou stezku, splnit úkoly a na konci cesty získat zaslouženou odměnu. Nakonec následovalo vyhodnocení nejlepší masky.

 

 5.11.2018                       Dana Kouřilová