Důsledky 1. světové války pro Molenburk.

Vydáno: před 14 lety | Autor: Antonín Jirůšek | Kategorie: Molenburk
Komentáře: 0× | Počet přečtení: 37050×

Železnice do Molenburku.

K záměru vybudovat železniční spojení Blansko-Vyškov došlo v období před 1. světovou válkou, kdy vznikly první tendence orientovat drážní spojení ve směru na Vyškov. Byl to v prvé řadě tzv. projekt Dráhy Moravského krasu: Rájec-Sloup-Housko-Molenburk.. Návrh byl podán Okresnímu úřadu v Boskovicích před první světovou válkou. Prosazovali ji především lidé se zájmy o výzkum a využití severní části Moravského krasu: hoteliér J. Broušek s MUDr. H. Langrem ze Sloupu a poslanec J. Šamalík z Ostrova. Jejich zájmy, s nimiž usilovali o zřízení této trati, byly spíše komerční. Na základě jejich žádosti bylo uděleno ministerstvem železnic povolení o provedení předběžných technických prací.

Projekt železniční dráhy byl zadán c.k. stavebnímu radovi Dr. A. Samojedovi, který jej dokončil v lednu 1914.Trasa dráhy navazovala na zmíněnou železniční trať Brno- Česká Třebová ve stanici Rájec. První zastávkou byl Holešín, odtud stoupala ke společné zastávce mezi Petrovicemi a Žďárem, z další zastávky ve Sloupě vedla údolím potoka Luhy přes Housko do cílové stanice Molenburk, čímž se přiblížila k hranici okresu Vyškov. Zvažována byla i možnost prodloužit tuto trať ve směru na Prostějov a Přerov (přes Vyškov) a z Rájce pak přes Černou Horu do Tišnova.

Délka trati Rájec-Molenburk činila 20 km a překonávala poměrně značné převýšení 300 m. Plánované vybavení této trati počítalo se dvěma parními lokomotivami, třemi osobními, jedním poštovním a pěti nákladními vozy, což znamená, že se počítalo s využitím hospodářským i turistickým. Další práce na realizaci tohoto projektu byly zastaveny v důsledku vypuknutí první světové války. Škoda, že první světová válka, která připravila o život i mnoho molenburských občanů, zastavila i budování železniční tratě do Molenburku. Nebýt toho, tak dnes by jistě Molenburk vypadal zcela jinak. Při příjezdu domů bychom slyšeli průvodčího: =konečná, Molenburk vystupovat!=. http://www.youtube.com/watch?v=ROvOuYqmimU

Komentáře (0)

Zapojte se do diskuze k článku:




Kalendář akcí v obci

Předchozí Listopad 2022 Následující
Po Út St Čt So Ne
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Zobrazit vše