Krátce o historii Houska

Vydáno: před 13 lety | Autor: Antonín Jirůšek | Kategorie: Housko
Komentáře: 4× | Počet přečtení: 26154×

Doplněk 4.4.2011.

Na procházce do Houska jsem udělal několik fotografií pro lepší prohlídku jsem z nich udělal prezentaci. Zájemci si ji mohou prohlédnout na přiloženém souboru.

V naších obecních stránkách toho není mnoho o Housku. Tak jsem se rozhodl, že tam doplním, jak vznikalo Housko, jak vypadalo v dřívějších létech a jak vypadá dnes. Fotografie budu postupně doplňovat.

Jak vznikala obec Housko.

Při čtení historických pramenů výzkumu zaniklých středověkých osad v regionu Drahanské vrchoviny jsem se dočetl odborné vysvětlení vzniku obce Housko. Věřím, že to bude některé obyvatele zajímat a tak jim je chci nabídnout. Tímto chci doplnit článek z r. 2005 Tomáše Hejče.

Podle historické studie v regionu Drahanské vrchoviny, vzniklo první Housko v roce 1349 jako osada pod názvem Hertwigslav a leželo při hranicích dnešního k.ú. Molenburka a Houska ve výši kolem 580 m.nad m. Obyvatelům Molenburka i Houska byla oblast dobře známa hlavně pod názvy =U Kostelíčka= a také =U výhně=. Zaniklé Housko patřilo k typickým holštejnským vsím. První zmínka o vsi je pravděpodobně z r. 1349 pod výše uvedeným názvem Hertwigslav. V roce 1371 došlo k počeštění a ves má již jméno Hussy. Během let se jméno měnilo a v roce 1385 má název Husschiz, následně v roce 1437 Husie , v roce 1493 Húsko, v roce 1511 Hustí a v roce 1550 dnešní jméno Housko. Půdorys osady odpovídá typu dvouřadé lesní lánové vsi, dlouhé 415 m. Nejvyšším místem je místo zvané u kostelíčka. Při průzkumu byly vyorány spousty stavebního kamení a lidských kostí na ploše 15 x 15 m. Jde o stopy po kostele se hřbitovem uváděném v zápisech u Houska. Housko je jedinou zaniklou vsí, z našich 61 zaniklých středověkých osad, v nichž byl kostel. Bylo tedy asi v regionu velmi důležité. Do kostelíka chodili jistě lidé z okolních osad. Ves má stejné majitele jako městečko Holštejn. K jejímu zpustošení dochází však dříve než u Holštejna a to již za válek husitských asi v roce 1431. V roce 1567 se stává pustá ves součástí panství rájeckého. Je obnovena až kolem roku 1760 avšak o kilometr jižněji kolem založené sklárny. Jak je ze studie vidět, tak dnešní Housko má dlouholetou tradici. Podobně, ale ne s takovou přesností, popisuje vznik obce Housko pan učitel Sychra v roce 1927 v místní kronice. Takže občané a rodáci obce Houska mohou být na svou ves pyšní.

Připojené soubory

Komentáře (4)

  • Odkaz na komentář

    vilík, před 13 lety

    Smím se tu zeptat, kam se ztratil příspěvek pánů Včelaře a Jiruška s archivním videem? Něco tak svěžího a milého, co tu dloouho nebylo (od dob bájného KGB serveru) a ejhle, je to fuč?!

  • Odkaz na komentář

    Milan Včelař, před 13 lety

    Stáhl jsem to, protože vše bylo řečeno a 24 hodin zveřejněno a nějak jsem postrádal smysl, aby na ofiko stránkách obce byl článek o záběrech bez záběrů a k tomu sáhodlouhá diskuse, do které vlastně nikomu nic není. Ale Vilíku, při tvé inteligenci by neměl být problém článek zobrazit. Chytrému napověz...

  • Odkaz na komentář

    vilík, před 13 lety

    ...hloupého trkni, jo tak tohle znám. Tvoje vysvětlení, Millhausi, mi stačí. Zbývá otázka, proč se stejně ke svým příspěvkům nestaví ostatní přispěvatelé. Nicméně chceme další videa!

  • Odkaz na komentář

    Antonín Jirušek, před 13 lety

    Není to pod vaši úroveň využívat tohoto článku?????? Je mi vás líto. Jak vidím, tak budu muset raději fotogalerie ukončit.

Zapojte se do diskuze k článku:




Kalendář akcí v obci

Předchozí Duben 2024 Následující
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Zobrazit vše