Historické filmové záběry Vysočan - 1.část

Vydáno: před 13 lety | Autor: Milan Včelař | Kategorie: Vysočany
Komentáře: 8× | Počet přečtení: 16950×

Nyní máte možnost shlédnout 1. část historických filmových záběrů Vysočan, Celková délka dokumentu je přibližně 20 minut a postupně jej zde zveřejním celý. Autorem historických záběrů na 8mm kameru je pan Antonín Jirůšek. Kdo je schopen k záběrům napsat podrobnější informace - z kterého roku pocházejí, koho a co ukazují atd., ať mi pošle informace na email, přidám je k tomuto článku.

Omlouvám se, záběry byly na žádost autora pana Jirůška staženy.

 

Komentáře (8)

  • Odkaz na komentář

    Franta, před 13 lety

    Naprosto úžasné záběry!!!
    Pozná někdo, co je to za cyklisty na Nové ulici? Pokud ano, hned to sem pište - už nyní se těším na to kdo to je.

  • Odkaz na komentář

    Květoslava Langrova, před 13 lety

    Pokud se nepletu tak na začatku je pan Strachoň no a ty děti to snad je Petr Mynařík a s tím morčetem jeho bratr Jirka.V závěru se vdává Hudcova Máša a ženich je Tomášek z houska .zdravím Mynaříková Květa

  • Odkaz na komentář

    Milan, před 13 lety

    No tak to vím naprosto přesně. To jsou bartři Pořízkových! :-D A pokud si správně pamatuju, tak ten na kole je Franta a ten pobíhající je Jarda, i když to všichni tipují obráceně. Nebo je to jinak?

  • Odkaz na komentář

    Antonín Jirušek, před 13 lety

    Filmové záběry byly natočeny v roce 1973 a 1974 na kameře 16 mm a chtěl jsem na nich dokumentovat jak se v ve Vysočanech budovalo. Asi před dvěma léty jsem o tom napsal do obecních stránek a byl jsem podroben sprosté kritice. Všechny filmové záběry, všechny filmy jsou mým soukromým vlastnictvím, vše jsem pořídil za vlastní peníze a nikomu jsem nedal souhlas s jejím uveřejněním. Někteří lidé, kteří na filmech figurují nedali souhlas se zveřejněním. Z těchto důvodů žádám o stažení záběrů z obecních stránek.

  • Odkaz na komentář

    Milan Včelař, před 13 lety

    Vážený pane Jirůšku. Přepis záběrů si u mne objednala před cca 2 lety obec - pokud vím, tak s vašim souhlasem. Jako partnera k jednání jsem tedy považoval obec. Přepis jsem zaplatil ze své kapsy, bohužel z mnoha důvodů to všechno nějak nedopadlo. Tyto důvpody jsem písemně (emailem) sdělil starostovi obce a od té doby jsem na materiálnu přestal pracovat. Myslím ale, že podrobnosti není třeba zde řešit veřejně a rád si s vámi na toto téma popovídám kdykoliv osobně. Počítal jsem spíše s tím, že zvěřejnění záběrů přivítáte, vidím, že je tomu naopak. Uznávám svou chybu, že jsem se vás mohl aspoň optat, zda mohu záběry zvěřejnit. Nicméně fakt, že stejné záběry již dávno kolují po obci na DVD, které jsem Vám jako pracovní verzi poskytl a které jsem znehodnotil vloženým časovým kódem a titlukem "NEŠÍŘIT - PRACOVNÍ VERZE" mě utvrdily v tom, že Vám na nezveřejnění snímku zase tolik nezáleží. To bych se mohl stejně jako vy ohrazovat, že jste bez mého souhlasu šířil mnou vytvořenou a zaplacenou práci - tedy přepis a zrestaurování obrazu. Nemám samozřejmě nejmenší zájem jakkoliv poškozovat a zneužívat vaší práce ani prezentovat Vaši práci pod svým jménem (ostatně jsem vás uvedl jako autora záběrů), proto se omlouvám, záběry stahuji a nebudu v této činnosti vyvíjet žádné další aktivity. Pokud byste měl zájem o originální přepis filmu, který není znehodnocen titulky timecodem, rád Vám ho poskytnu za hodnotu odpovídající mé práci, nákladům a času stráveného nad přepisem a restaurováním Vašich záběrů z budování obce. Zároveň vás ubezpěčuji, že záběry již nebudu dále žádným způsobem šířit. Všem ostatním díky za pochopení.

  • Odkaz na komentář

    Antonín Jirušek, před 13 lety

    Děkuji za zprávu a vyhovění mému požadavku. Měl jsem k tomu vážné důvody. S přepisem jsem s obcí vůbec nemluvil, sám jsem dlouho prověřoval možnost přepisu, ale nedařilo se mi zajistit vrácení filmů. Že kolují po obci kopie, to nevím, ale nejsou bohužel ode mne, protože jedinou kopii, kterou jsem dal obci i s komentářem jsem po kritice vzal a na OÚ polámal. Rád si o tom s Vámi promluvím. Zdraví A.J.

  • Odkaz na komentář

    Milan Včelař, před 13 lety

    Pane Jirušku, za sebe ukončím tuto debatu. Měl jsem za to, že filmy patří obci. Proč se vám nedařilo filmy od obce získat, netuším a nemám s tím nic společného. Abych řekl úplnou pravdu, na pozastavení celé akce vzniku DVD před cca 2 lety mám svůj podíl, protože se mi příliš nelíbilo vyznění komentáře k filmu a měl jsem trochu vnitřní problém s tím, abych byl pod takovýmto dokumentem "podepsán". Což jsem také sdělil starostovi obce. Je to asi věc názoru, jak si představuji, že by měl vypadat nezaujatý dokument z historie obce. Protože mi bylo líto nechat tyto unikátní záběry nevyužité a nikdo se již k filmu dále nehlásil, rozhodl jsem se zveřejnit záběry "bez komentáře" na obecních stránkách. Za současného stavu, kdy nesouhlasíte se zvěřejněním těchto záběrů, bych mohl udělat to, že si na orignál přepis, který jsem zaplatil, "sednu" a nedám ho z ruky, ale to neudělám. Nabízím vám tedy takto veřejně návrh na přehodnocení situace z Vaší strany a povolení ke zveřejnění. Vaše ani moje náklady, které ve filmu máme, se sice nikomu z nás nevrátí, ale záběry budou podle mého názoru tam, kde mají být - na stránkách obce Vysočany jako "poselství budoucích generacím" :-)). V opačném případě Vám nabízím přepis k odkoupení za náklady, které mi jeho pořízením vznikly. S přepisem pak logicky můžete nakládat dle vlastního uvážení. Z mé strany je to vše, co jsem chtěl veřejně sdělit.

  • Odkaz na komentář

    ANTONÍN jIRUŠEK, před 13 lety

    Milane, také já bych rád ukončil tuto debatu. Nevím, který komentář máš na mysli, ale ten co tam mám, je doslova pravdivý. Přijdi si ho poslechnout. Stavím se za Tebou, nebo přijdi sám a dohodneme se. Prosím o zvážení , já doporučuji Tvůj příspěvek celý stáhnout, protože vše bylo vysvětleno.

Zapojte se do diskuze k článku:




Kalendář akcí v obci

Předchozí Červenec 2022 Následující
Po Út St Čt So Ne
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Zobrazit vše