Chodník není parkoviště

Každý občan se jistě setkal se situací, kdy mu při chůzi po chodníku cestu přehradilo zaparkované vozidlo. Problémy způsobují tato vozidla i při zimní údržbě chodníků.

Vydáno: před 6 lety | Autor: Bořivoj Sekanina | Kategorie: Audit familyfriendlycommunity
Počet přečtení: 14852×

Řidič, který vozidlo na chodníku zaparkoval, si ani nemusí uvědomit, že svým jednáním nejen znepříjemňuje chodcům pohodlnou chůzi, ale zejména že je vystavuje vysokému riziku při vstupu z chodníku do vozovky. Riziko spočívá hlavně v možnosti střetu chodce s projíždějícím vozidlem, které se značně zvyšuje u specifických typů osob. Představme si staršího člověka, který s věkem ztrácí sluch, zrak a jeho schopnost rozpoznat rychlost jedoucího vozidla je snížena, jak vchází do prostoru vozovky, rozhlíží se, sestupuje z chodníku a snaží se co nejrychleji zaparkované vozidlo obejít. A co teprve maminka s kočárkem, která musí překonat bariéru sněhu, aby se mohla vyhnout vozidlu, které řidič zaparkoval na chodníku před domem, aby nemusel otevírat bránu na pozemek domu, nebo nemusel udělat pár kroků z parkoviště. Obdobný problém se týká i handicapovaných spoluobčanů, kteří ke svému pohybu využívají různé zdravotní pomůcky. Ovšem nejvíce ohroženou skupinou jsou děti, které v zápalu hry či rozhovoru bezmyšlenkovitě vstoupí do vozovky, kde současně projíždí vozidlo, a neštěstí je na světě.

Všichni držitelé řidičského oprávnění pro řízení motorového vozidla byli seznámeni mimo jiné i se skutečností, že jízda a parkování na chodnících je zakázána. To se týká nejen samotných automobilů, ale i motocyklů a přívěsů. Porušení těchto zákazů pak může vést nejen k uložení sankce za spáchaný přestupek, ale ze strany oprávněných orgánů může být přikročeno k zabránění odjezdu vozidla technickými prostředky, tzv. „botičkou“ nebo odtahem. Samozřejmě jsou stanoveny i výjimky, kdy je možné po chodníku jet, či zde parkovat. Jedná se zejména o příčné přejíždění chodníků na místa ležící mimo komunikaci, jako např. garáže, zahrady, dvory a další. Parkování, a to jak částečné, tak i úplné pak může být povoleno dopravními značkami. Parkovat se nesmí ani na nájezdech přes chodník, neboť tento nájezd je součástí chodníku, ne vozovky a ani objektu, ke kterému směřuje.

Otázkou také je, co vlastně lze za chodník považovat. Pojem chodník je vymezen v ČSN 736110, kde je uvedeno, že se jedná o část přidruženého dopravního prostoru určeného zejména pro chodce, přičemž je oddělen od hlavního dopravního prostoru vertikálně nebo horizontálně. Není rozhodující, jaký povrch chodník má, jestli je zde položena dlažba, živice či jiný, třeba i nezpevněný materiál, rozhodující je zápis v katastru nemovitostí. Chtěli bychom tedy apelovat na všechny řidiče, kteří v naší obci žijí, nebo tudy jen projíždí, aby se nad svým jednáním zamysleli a byli alespoň trochu ohleduplní a svá vozidla parkovali na místech k tomu určených nebo na svých pozemcích a ne na chodnících, které jsou určeny hlavně pro chodce. Ne nadarmo se říká, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a kvůli pár krokům navíc může dojít k ohrožení zdraví a života i vašich blízkých či známých.

Obec Vysočany děkuje všem občanům i návštěvníkům obce za ohleduplnost vůči ostatním!

(článek připravil Mgr. Bc. Radek Horáček pro Zpravodaj obce)

Připojené obrázky

Kalendář akcí v obci

Předchozí Leden 2023 Následující
Po Út St Čt So Ne
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Zobrazit vše