Velikonoce

Vydáno: před měsícem | Autor: Iveta Janečková | Kategorie: Fotogalerie
Počet přečtení: 340×

Velikonoce jsou tradičním křesťanským svátkem, který každý slaví po svém. Někdo se soustředí na jeho duchovní hodnotu, jiný si zase užívá velikonoční zvyky a tradice. 
Jsou to svátky nejen jara a znovuzrození, ale také svátkem rodinné pohody, oslavou mládí.

Škaredá středa/Sazometná středa

Tento den se vymetaly komíny. Někde též nazývaná Škaredá středa. Lidé se neměli mračit, jinak by se škaredili každou středu v roce. Je to den, kdy Jidáš zradil Krista.

Zelený čtvrtek

Tento den bychom měli jíst samou zelenou stravu (špenát, zelí apod..), abychom byli silní a zdraví.
Na Zelený čtvrtek se všude rozléhalo ticho. Nezvonily zvony a někde se dokonce i kravám sundávaly zvony z krku. Říkalo se, že „zvony odletěly do Říma“ a opět se rozezní při mši na Bílou sobotu.

Velký pátek

Do země se tento den nesmělo rýt ani kopat, nemělo se pracovat. Věřilo se také, že tento den se země otevírá a vydává svoje poklady. Na Velký pátek se nekonaly mše a stále nezvonily zvony. Nejedlo maso a nevařilo se. Jídlo bylo připraveno z předešlého dne.

Bílá sobota

Poslední postní den byla Bílá sobota, kdy bylo Ježíšovo tělo sejmuto z kříže a uloženo do skalního hrobu.
Přichází Veliká noc, po níž vznikl název celých svátků, při nichž se oslavuje Zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Zvony se vracejí z Říma.

Boží hod velikonoční

Neděle, Boží hod Velikonoční. Ženy barví vejce, malují kraslice. Chlapci pletou pomlázky z vrbových proutků. Tento den končíval půst a lidí nosívali na mši do kostela jídlo, které si nechávali posvětit.

Velikonoční pondělí

Je posledním dnem velikonočních oslav. Chlapci chodí za děvčaty, šlehají je pomlázkou – nejčastěji upletenou z vrbových proutků – a to proto, aby byly ženy zdravé a mladé. Odměnou jim jsou malovaná vajíčka.

Posíláme vám spostu sluníčka, radost a smích . Abyste tento den prožili ve štěstí a byli obklopeni rodinou a přáteli.

Přeje celý tým MŠ Vysočany :)

Veselé Velikonoce!

 

 

Kalendář akcí v obci

Předchozí Květen 2024 Následující
Po Út St Čt So Ne
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Zobrazit vše