Med - sladidlo a lék

Vydáno: před 12 lety | Autor: Bořivoj Sekanina | Kategorie: Aktuálně
Komentáře: 4× | Počet přečtení: 74000×

Med byl jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik, které naši předkové znali. V dřívějších dobách býval jediným sladidlem a také pochoutkou, kterou je jistě i dodnes. Podává se samostatně, v kombinaci s bylinkovým čajem, cibulí, zázvorem, česnekem, citronem a teplým mlékem. Urychluje vyléčení chřipky a nachlazení. Med, kromě jednoduchých cukrů, obsahuje vitamín C, K, E, vitamíny skupiny B, Beta karoten a minerály. Zvyšuje přirozenou odolnost organizmu, příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce, obsahuje látky tvořící kosti, posiluje nervovou soustavu, dobrou paměť a dobrý spánek. Přestože jsou včely pro lidstvo nepostradatelné, včelařů a tím i včelstev neustále ubývá. Poněvadž jsme na přírodě závislí a uvědomujeme si, co všechno nám příroda dává vlastně zadarmo, je naší povinností ji chránit a vychovávat tak i svoje děti, aby i pro příští generace zůstala příroda na naší vrchovině krásná, zdravá a bohatá. Tímto pomůžeme i včelkám, jejichž produkty potřebujeme.

Naše rada jak předcházet nemocem - pravidelně jíst med a nerozčilovat se!

Máme před sebou nový rok a my včelaři přejeme všem milovníkům přírody, mladým ochráncům přírody a všem dobrým lidem krásné jaro plné slunce a rozkvetlých zahrad, aby naše pracovité včeličky mohly létat z květu na květ a zajišťovat vám dobrou úrodu ovoce na vašich zahradách. Po celý rok pak přeji vše nejlepší, slunce v těle, v srdci i v duši.

Josef Král , "Mlénské", Český svaz včelařů

Připojené obrázky

Komentáře (4)

  • Odkaz na komentář

    Vladimír-Brno, před 12 lety

    Vladimír-Brno…..

    Med, to byla největší dobrota mého mládí. Nejezdil jsem do Houska, ale do nedalekého Molenburka velmi často na prázdniny se svým bratrem k babičce a strýcům na statek. Dědeček také měl včely, ale velkou zálibu v nich měl můj strýc Matouš. Med byl velice vzácný ale přesto občas nám babička mazala chleba máslem a medem. Takovou dobrotu jsem již nikdy neměl. Máte pravdu, med je nejen sladidlo, ale i lék.

  • Odkaz na komentář

    Milovník medu, před 12 lety

    Potěšilo mne, že také včelaři se probudili a dávají o sobě vědět. Med mám rád od mládí a dá se říci, že nikdy nechybí v mém jídelníčku. Již před léty jsem se zajímal o med a jeho produkty. Med většinou obsahuje až 70 % cukrů, cukry fruktóza a glukóza. Občas si ráno vylepšuji snídani také medem. Ráno na snídani je mi jedno, zda si vezmu med květový (luční), který pochází z nektaru květů všech kvetoucích rostlin u nás, nebo med medovicový, který pochází z medovice, kterou produkují producenti, když okusují a narušují listy stromů i jehličí. Včely sbírají tyto sladké šťávy stromové mízy a přetvářejí ji na med. Tyto dva druhy medu se zásadně liší barvou. Medová barva u květového medu je světlá a má typicky nazlátlé zbarvení, zatímco med medovicový je tmavý. Nejraději a nejlépe si vychutnám med, kterým sladím čaje. Dnes již můžete koupit různé druhy medu, jak jsem uvedl med luční, květový, med lesní, nebo medy jednoho druhu, med lipový, nebo med akátový. Jsou i jiné, ale tyto mám nejraději. Pro vychutnání tohoto čaje ale musíte mít jako základ dobrý čaj. Musí to být čaj sypaný, ať je to bylinkový, nebo pravý čaj. Do čaje lipového si dávám med lipový, do čaje černého zase med lesní, do zeleného mám rád med akátový. Tak jako si vybírám dobrá druhová vína, tak si také vybírám čaje, které nikdy nesladím cukrem, ale medem. Zkuste to, přináší to dobrou náladu.

  • Odkaz na komentář

    Hanulka, před 9 lety

    Jo med, ten zbožňuju, taťka nám vždycky od kolegy z práce donesl i ty plásty nebo plástvy jak se tomu říká a z toho žvýkání jsem měla úplně chuťový zážitek :-D. Teď musím med omezovat, při cukrovce se asi nemůže? Nedávno mi zjistili malou formu, takže občas fakt neodolám a aspoň na špičku jazyka si dám :-D. Teď sladím sladidlem SlaDIA, se stévií a sukralózou, není to med, ale jako náhražka taky dobrá, chuťově výborná.

  • Odkaz na komentář

    Díky za tvůj spam, můžeš zase jít, před 7 lety

    @Hanulka - spam spam spam

Zapojte se do diskuze k článku:




Kalendář akcí v obci

Předchozí Prosinec 2020 Následující
Po Út St Čt So Ne
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Zobrazit vše