Vzpomínky Josefa Krále na včelaření na mlýně

Vydáno: před 12 lety | Autor: Bořivoj Sekanina | Kategorie: Aktuálně
Komentáře: 1× | Počet přečtení: 98727×

Tak jak přicházelo moje stáří, čím dál častěji se ve vzpomínkách vracím do svého mládí, které jsem prožíval ve svém rodném "Houskovském mlýně". Vzpomínám nejen na klukovská dětská léta, ale také na těžká léta prožitá za okupace a potom na léta, která jsem věnoval při budování lomu a hlavně při budování a zvelebení mé rodné vísky. Včelařství se provozovalo v naší obci od pradávna a od nepaměti bývala včelstva v pěti statcích (v roce 1931 jich bylo osm se sedmnácti včelstvy). Také u nás ve mlýně se od pradávna včely chovaly. Můj tatínek včelařil a přesto, že měl hodně práce ve mlýně, včelám se rád věnoval.

Bylo to roku 1934, kdy jsem s tatínkem začal chodit ke včelám. Měl již sedmery včely, které ještě choval ve stojanech. Výnosy medu byly slabé, průměrně 4 až 5 kg na 1 včelstvo. O dva roky později, v mých osmi letech, jsem při shrabování pokosené trávy uviděl větší hrudku suché trávy, v níž byli čmeláci. Moc mě to upoutalo, proto jsem běžel domů, vzal jsem krabici, ve které měl tatínek nové boty, a opatrně jsem celou hrudku se čmeláky vybral, dal do krabice, udělal jsem nad krabicí malou stříšku a nechal jsem ji na stejném místě. Často jsem se na ni díval a čmeláci se v krabici dobře zabydleli. Později jsem si čmeláky přemístil na své místečko na zahradě a chodil jsem je pozorovat a také se mi podařilo je rozmnožit. Měl jsem z toho velikou radost a denně jsem se na čmeláky chodil dívat.

Čas běžel a já jsem již častěji pomáhal tatínkovi hlavně při rojení včel a tak jsem si říkal, že to také se včelami zkusím. Naskytla se mi dobrá příležitost, když tatínek nebyl doma, a rojily se včely. Roj jsem sebral a na dvoře jsem vzal bedničku, ve které byla dřevěná polena na topení, do té jsem udělal rámečky, dal tam kousky mezistěn a do ní uložil roj. Bedničku jsem umístil do zahrady na svoje místečko, tak, aby o tom tatínek nevěděl. Potom jsem se každý den chodil dívat, jak včely staví a jak se rámečky zaplňují. Již jsem jich tam měl osm a všechny byly krásně zakladené. Nahoru jsem přidával další rámky. Měl jsem štěstí, protože byl zrovna medový rok a měl jsem pěknou snůšku. Tatínek později zjistil, že mám svoje včely. Musel jsem se s ním na ně jít podívat a svoje včelstvo mu ukázat. Jaké bylo jeho překvapení, když zjistil, že on má ve svých včelínech malorámky a já rámy velké, všechny zakladené a zanešené medem. Tatínek byl velmi překvapený, měl velikou radost, že vylepšuji včelín a již začal přemýšlet o tom jak své úly vylepšit a zrenovovat. Postupně kupoval nové úly "Budečáky". Úly byly větší a lépe se v nich pracovalo. Postupně rok po roce jsme se snažili pěstování včel vylepšovat.

Včelaření mě velmi chytilo a zaujalo, a tato záliba mě drží až do dneška. Dnes již používám úly nástavkové, ke kterým jsem si udělal malou mechanizaci, abych nemusel úly zvedat ručně. Mě tyto úly vyhovují, každý však má svoje úly, na které je zvyklý. Můj tatínek říkával: "Chlapče, když je medový rok, je dobrá snůška, pak je medu v každé bedně, kde jsou včely".

Komentáře (1)

  • Odkaz na komentář

    Bery, před 6 lety

    Koukám, že včelaření je velice pamětihodná záliba :) Už jen po přečtení tohoto. http://vcelimor.cz/serial-dil-6-zhruba-vypada-kalendar-vcelare bych také rád začal včelařit :)

Zapojte se do diskuze k článku:




Kalendář akcí v obci

Předchozí Červenec 2022 Následující
Po Út St Čt So Ne
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Zobrazit vše