Smutná zpráva a naděje do budoucna

Vydáno: před 4 lety | Autor: Josef Ovad | Kategorie: Aktuálně
Počet přečtení: 7355×

Smutná zpráva a naděje do budoucna

Opět jsem dostal možnost se s vámi podělit o poznání stavu nejen mnou chovaných včelstvech a doufám, že to na konci nevyzní příliš pesimisticky.

Na konci loňského roku jsem se s vámi podělil o docela optimistické viděni budoucích období. Ale čas šel dál a nejde jej zastavit, stejně jako mnohá dění okolo nás. Máme za sebou podivnou zimu bez sněhové pokrývky a velkých mrazů (kdeže ty loňské zámti jsou??). Je tady zdánlivý nástup jarního období, přerušovaný závany severních větrů a naše včelky se pomalu začínají rozlétávat po kraji a nosit do úlu první pylovou snůšku. Při vyšší venkovní teplotě se dostávám i k prohlídkám včelstev a jsem z toho docela smutný, když nacházím úly plné loňského krmení, kde ale nejsou včely. Co se mne týká, tak jedno včelstvo se stalo obětí podzimní loupeže při krmení na zimu, dvoje včelstva mi zdecimoval potvora rejsek (moje chyba v zužování letáku u nových úlů) a v pěti úlech zůstaly plné plásty podzimního krmení a včely, které měly nejvyšší výnosy medu odešly nebo odletěly, zkrátka nejsou. Včely mají tu zajímavou vlastnost, že když cítí, že se blíží jejich konec vyletí z úlu a již se do něj nevrátí. Zůstanou venku, kde skončí i jejich život. Nejvíce včelstev v ZO Sloup v Moravském krasu ubylo v obcích Šošůvka a Vysočany část Housko. Jde o zcela novou situaci, která se nazývá CCD (Colony Collapse Disorder) – “náhlé” zhroucení včelstva a její objasnění není vůbec jednoduché. Pro ty z vás, kteří by chtěli se o tomto dozvědět víc je zde odkaz:

http://www.vcelarisobe.cz/2019/11/bude-sezona-2019-2020-ve-znameni-uhynu-a-kolapsu/

Podívejme se okolo sebe na současný stav hospodaření v krajině a jak se liší třeba od dob, kdy mě můj tchán učil včelařit. Kolem nás jsou rozlehlé lány řepky, obilí, úplně zmizely brambory, jetel a jiné plodiny. Místo chlévské mrvy se hnojí chemií a proti kdečemu se ošetřuje jedy a to několikráte za sezónu růstu a sklizně plodiny. Chybí louky s rozkvetlými květinami, kde bychom natrhali třeba kopretiny svým milým, meze jsou rozorány, trávniky u domů jsou jak greeny golfových hřišť, kde nelze nalézt ani čtyřlístek pro štěstí. Zatímco dříve se pěstovaly plodiny pro lidi, dnes se díky pokřiveným dotacím a na ně nalepených předsedů vlád a ministrů pěstují plodiny pro pohon traktorů a aut (řepka), pro pohon bioplynových stanic (kukuřice) a v souladu s míněním ekoteroristů zachraňujeme planetu. Včely nám už konec docela silně ukazují. Jen abychom měli v budoucnu stejný dostatek štětců na opylování, jak v současnosti máme dostatek ochranných pomůcek proti koronaviru.

Ale to není všechno, co trápí včelaře. Je zde také mor včelího plodu (nejbližší ložisko je v Oboře a ochranné pásmo zasahuje k Němčicím a Kuničkám) a začíná trápit i včelaře v naší ZO Sloup, kam spadají i členové ČSV ve Vysočanech. A aby nebylo dosti ran pekelných a apokalyptických, je zde nezdravá situace v Českém svazu včelařů, kde se hromadí ztráty z dob minulých a zatím za ně nikdo nebyl pohnán k zodpovědnosti. Například prodej obchodní organizace Včela – Předvoj, prodej Včelpa a jiné úspěšné kroky některých členů vedení ČSV, kteří jsou stále ve svých funkcích, případně ještě vyšších. Rozhodl jsem se tedy s touto situací v ČSV trochu pohnout osobně. Členové ZO Sloup mě na výroční schůzi zvolili jako jednoho z členů ZO Sloup pro okresní konferenci včelařů Blansko, kde chci ze všech sil prosazovat nejen změny ve vedení ČSV, ale i dosažení osobní odpovědnosti za současný stav v ČSV. V případě, že se to nepodaří jsem rozhodnut k poslednímu dni tohoto roku z Českého svazu včelařů vystoupit a přestat tak podporovat stav, se kterým nesouhlasím.

Nakonec si přeji hodně zdraví nejen pro nás lidi momentálně sužované koronavirem, ale i pro včely a snad bude i čas na radost z blížícího se jara.

Augustin Markusík

 

Připojené obrázky

Kalendář akcí v obci

Předchozí Říjen 2021 Následující
Po Út St Čt So Ne
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Zobrazit vše