POHÁDKOVÁ EVROPA - Rakousko

Vydáno: před 10 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Aktuality
Počet přečtení: 10771×

V úterý 4.2.2013 proběhl na naší škole další z naplánovaných projektů. Tentokráte se žáci seznamovali s Rakouskem.

Na stanovišti ve žluté třídě poznávali základní informace o této zemi. Tedy čím je tento stát charakteristický, čím se liší od ostatních, proč ho navštěvujeme. Informace nejprve žáci sami sdělovali, poté četli ty nejdůležitější již připravené od paní učitelky a snažili se je zapamatovat.

Dalším úkolem bylo poznat významné osobnosti této země. Zvolili jsme rakouskou císařovnu Marii Terezii a hudebního skladatele W. A. Mozarta. Nejdříve došlo na seznámení pouze  s portréty těchto velikánů a to prostřednictvím puzzlí. Potom se vymýšlelo, čím se tito lidé zabývali, o co se zasloužili. Poté následovaly již ucelené a pravdivé  informace. Nejstarší žáci ještě museli prokázat, že mají dobrou paměť a při poslechu skladby od Mozarta, napsat  co nejvíce informací, které si zapamatovali.

Určitě zajímavý byl pro žáky poslední úkol. Neznámým příběhem žáci poznali  barvy rakouské vlajky. Mladší žáci pozorně poslouchali, starší si sami text přečetli a vypracovali zadané úkoly. Všichni po tomto úkolu naprosto přesně znali barvy rakouské vlajky a jejich rozmístění.

A jak jsme poznávali jídlo této země? Zase jsme zvolili to nejtypičtější. Návštěvu kavárny. A tak v poslední vyučovací hodině se všechny prostory našich tříd změnily v kavárny, servírovaly se zákusky a capucino. Dbalo se na slušné a pěkné chování. Učili jsme se také správně konverzovat a naslouchat si navzájem

Mgr. Soňa Švrčinová

 

 V modré třídě se v průběhu dopoledne vystřídaly všechny tři skupiny dětí. A čemu jsme se věnovali?

Něčemu, co je dětem nejbližší – hrám. Rakouské děti si hrají stejně jako naše, a tak jsme si to pořádně užili.

První hodinu přišli čtvrťáci a páťáci. S kyblíku si vytáhli název hry a pak už jsme si jen hráli – Kdo jsem, Přesmyčky – města a Kufr.

Druháci a třeťáci si vylosovali opět hru – Kdo jsem, potom Mrkanou, Na třetího, Košík ovoce. Závěr hodiny patřil hádankám.

Třetí hodinu tu byli prvňáčci. Legrační bylo, že první vylosovaná hra byla zase : Kdo jsem.

Dále Na čísla, Mrkaná a Hádanky.

Čtvrtá hodina byla užívací. Hodovali jsme jako ve vídeňské kavárně, mlsali zákusky, povídali si při čaji a capucinu, které si děti sami uvařily.

Myslím, že se všem dětem projekt moc líbil.

 

  Dana Kouřilová

 

V rámci projektu Rakousko jsme v části Pohádky Rakouska zjistili, že máme stejné kořeny. To, co povídaly dětem maminky u nás, slýchávaly i děti v Rakousku.

Pracovali jsme tentokrát ve skupinkách, které tvořily třídní kolektivy.

Prvňáčkové a druháci dokázali, že vyprávět pohádky podle obrázkové osnovy, zdramatizovat některé z jejích částí není pro ně problém. Vyprávěli a dramatizovali pohádku O perníkové chaloupce a O Smolíčkovi.

Třetí třída si osnovu musela nejdříve poskládat z útržků vět. Potom podle ní zkoušeli žáci pohádku napsat.

4. a 5. ročník měl už těžší úkol. Žáci si zkusili svou vlastní pohádku napsat. Dostali některé náměty, ale mohli použít své. Vyzkoušeli si „tvůrčí psaní“. A tak vznikly originální pohádky, které zařadíme do naší „pohádkové“ knihy, kterou „píšeme“ a budeme „psát“ po celý školní rok.

 

Zdeňka Bejčková

Kalendář akcí v obci

Předchozí Březen 2021 Následující
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Zobrazit vše