POHÁDKOVÁ EVROPA - Francie

Pohled očima vedoucích pracovních dílen.

Vydáno: před 10 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Aktuality
Počet přečtení: 12869×

Začal nám nový měsíc a to je pro nás vždy nový projekt. Tentokráte jsme se v pondělí 3.března vypravili do krásné Francie. Začalo to všechno v tělocvičně. Žáci pátého a čtvrtého ročníku si připravili zajímavé informace. Prezentovali je ve dvojicích. Seznámili tak svoje mladší kamarády s reáliemi, s jídlem, s módou, zajímavými stavbami a historickými postavami této země. Po svačině, kterou tvořil francouzský croasant, se žáci rozešli do čtyř pracovních dílen. Každá přibližovala některou typickou činnost pro Francouze. Nutno podotknout, že si žáci tvořivou dílnu vybrali již několik dní před projektem. V dílně, s názvem „Módní salón“, do které se přihlásila samá děvčata, nás čekala nejdříve jedna pohádka – Šípková Růženka. Po přečtení se žákyně stylizovaly do dvorních švadlen a tudíž i módních návrhářek, které mají pro princeznu ušít šaty. Děvčata ušila tedy panenku. Barvu, ozdoby, to vše bylo v režii dívek. Nutno podotknout, že všechny se svého úkolu zhostily s vervou, maximálně se snažily a výsledky jejich snažení, vám přiblíží fotografie. Neméně zdařilý byl také závěr projektu. Pro tentokráte jsme zvolili společnou prezentaci všech pracovních dílen spolu s výrobky v tělocvičně. Všichni se tak na závěr dnešního projektu mohli přenést alespoň prostřednictvím krásných a zdařilých výrobků do Francie. A vy, milí čtenáři, nahlédněte do fotogalerie. Ta přiblíží atmosféru a pracovní nasazení našich žáků ještě více.

Mgr. Soňa Švrčinová

V pondělí 3.3.2014 proběhl projekt Francie. První hodinu nás žáci 4. a 5.ročníku seznámili s důležitými údaji o této zemi. První dvojice měla reálie, druhá- nejznámější francouzská jídla, další významné osobnosti a stavby.

Po svačině už žáci pracovali ve své zvolené pracovní dílně. Ta naše měla název : stavitelství.

Francouzská pohádka –,, Kocour v botách“ byla motivační. A pak už nás čekala práce s papírem, nůžkami, lepící páskou, pastelkami a barvami.

Výsledkem bylo krásné královské sídlo pro Ludvíka XIV.

Dvojice, kterou tvořili Jirka Hudec a Adam Včelař se pustili do stavby Eifelovy věže ze špejlí.

Při závěrečné prezentaci se mohla dílna malých stavitelů pochlubit hezkými stavbami.

Dana Kouřilová

 

V pondělí 3. 3. 2014 jsme spolu s žáky naší školy pracovali v projektu o Francii.

V úvodní části nás žáci 4. a 5. ročníku informovali nejen o reáliích země, ale např. i o historických osobnostech, gastronomických specialitách, nejznámějších francouzských stavbách či osobnostech módy.

V dalších dvou vyučovacích hodinách pracovali žáci v dílnách dle svého výběru. Sami si vybírali mezi dílnou stavební, malířskou, módní či sochařskou.

V našem sochařském atelieru se pracovalo se samotvrdnoucí hmotou. Žáci vytvářeli pohádkové i historické postavy nebo skutečné obyvatele Francie, např. krásnou modelku i starou paní nebo vojáka. Děti byly velmi šikovné, všechny postavy se jim velice podařily.

Po ukončení tvoření proběhla v poslední vyučovací hodině vernisáž vytvořených výrobků.

Věřím, že se žákům naší školy projektový den líbil, dozvěděli se spoustu zajímavých informací a přiblížili si tak život  jedné z největších zemí Evropské unie.

Bc. Kateřina Rezková

 

V projektu o Francii jsme společně pracovali ve výtvarné dílně. Francie = kolébka impresionismu.

Vysvětlili jsme si, že budeme malovat všemi smysly – očima, prsty… a najednou uvidíme obrázek, který se z našich pocitů zrodí. Nemalovali jsme v přírodě, jako Edouard Manet, Claude Monet, nemalovali jsme východ slunce, ale malovali jsme také pocit, náladu. Hráli jsme si s barvami, míchali i nosem a rukávy a prsty tiskli pocity na papír. Kritici by naše obrázky asi také označili jako „nedokončené“, ale z práce jsme měli radost a výsledek stál za námahu. Našim Monetům a Manetům, tedy spíš Monetkám a Manetkám, byly to totiž jenom malířky, je zatím 7, 8 let. Třeba za pár let…

                                                                                 Zdeňka Bejčková, 3.3. 2014