Recitační soutěž

Vydáno: před 10 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Aktuality
Počet přečtení: 17425×

29. dubna proběhla na naší škole recitační soutěž. Tentokrát jsme si chtěli přiblížit básnické sbírky našich autorů, kteří píší pro děti. Každá třída poznávala jednoho autora. Básně Jiřího Žáčka, Michala Černíka, Jiřího Havla, Lukáše Pavláska a Miloše Kratochvíla děti oslovily.

40 básní těchto básníků, kterým nechybí humor a dětská duše, mělo své recitátory. Ti se utkali v třídních kolech. Spolužáci vybrali ty nejlepší. Ti se utkali ve školním kole recitační soutěže. Byli to: Eliška Šmídová, Jáchym Koupý, Veronika Grobárová, Kamila Rezková, Mirek Hejč, Nikola Mynaříková, Monika Ovadová, Vilém Pořízka, Aneta Jelínková, Adéla Kopáčková, Kateřina Ševčíková, Simona  Kouřilová, Anna Musilová, Alžběta Rezková, Tereza Kalová a Patrik Polcer.

 V naší tělocvičně se potkaly 4 strany: publikum, soutěžící, porota a hosté. Bylo to milé setkání. Soutěžící byli mírně nervózní, ale do svého výkonu dali vše. Publikum bylo třeba zaměstnat, aby pozorně sledovalo výkony, proto všichni soutěžili a hlídali si text básně, aby do pracovního listu doplnili ke klíčovým slovům jméno recitátora. A porota? Milá, vlídná, spravedlivá, přidělovala poctivě body. Děkujeme maminkám a jednomu tatínkovi, že si na nás udělali čas. Hosté naplňovalli heslo Lukáše Pavláska: „ …píšu, aby se děti chechtaly…“ . Chechtaly se nejen děti.

Každý chtěl vyhrát, ale místa jsou jen tři. Neumíme se ještě tak přetvařovat, a tak se vyhlašování neobešlo bez slziček. Přát druhým, nevidět jenom sebe, nehledat vítěze jen na stupních vítězů - to všechno se učíme. My dospělí to umíme možná lépe skrývat, ale také se s tím musíme někdy porvat. Vítězové byli všichni, kdo překonali strach vystupovat, hezky se chovali po celou soutěž, ocenili výkony kamarádů a zkrotili závist a sebelítost. Na 1. místě se umístil Vilík Pořízka s básní Popelka. Zasmáli jsme se a všichni ocenili dramatický přednes okořeněný humorem. Na 2. místě skončila Simonka Kouřilová a na třetím místě jsme měli 3 vítězkyně- Moničku Ovadovou, Kamilku Rezkovou a Babetku Rezkovou. Všechna děvčata měla výrazný přednes, báseň dokonale znala a dokázala si získat přízeň poroty.

Porážku utrpěla jen nuda, nezájem a lenost, protože  mezi námi nebyly. A příští rok? Trénujte paměť, učte se mluvit hlasitě, výrazně, nebojte se hrát si se slovy, dávat jim rytmus a melodii. Český jazyk je krásný, učme se ho používat.  Blahopřejeme všem, kdo to zkusili.

                                                                                                Zdeňka Bejčková, 29.4. 2014