Projekt Knížka pro prvňáčka

Vydáno: před 10 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Projekty
Počet přečtení: 14856×

Na začátek  malé připomenutí důležitých faktů.

   Prvňáčci naší školy se v letošním školním roce zapojili do projektu výše uvedeného jména.

Všechny aktivity pro ně pořádá Obecní knihovna Ostrov u Macochy a v tomto projektu pracují společně s žáky 1. ročníku ze ZŠ Ostrov.

  První setkání proběhlo v listopadu. Jako vzpomínku na návštěvu knihovny, nakreslili žáci z Vysočan i z Ostrova obrázek, který  vypovídá o jejich návštěvě. Ostrovské děti vytvořily také budovu knihovny z geometrických tvarů. Všechny výtvory byly a jsou vystaveny  v ostrovské knihovně. Nejdříve v oddělení pro dospělé čtenáře a od dubna si je mohou návštěvníci knihovny prohlédnout v půjčovní místnosti.

  Další aktivita proběhla ve čtvrtek 3.4.2014. Žáci si vyrobili papírové a textilní ptáčky. Námět i materiál žákům poskytla paní knihovnice Soňa Švrčinová, protože také pro ostrovské školáky uspořádala tvořivou dílnu se stejným námětem, ale přímo v ostrovské knihovně. Žáci si vyrobili krásné ptáčky a vyzdobili si s nimi vestibul naší školy.

  Od 4.4. se v obou školách konal  „Týden s knihou“. Žáci dostali na výběr několik vhodných knih dle jejich věku (zapůjčené z ostrovské  knihovny)  a po celý týden s knihami pracovali pod vedením paní učitelky v rámci hodin českého jazyka. O knihy byl velký zájem. Žáci si z nich četli doma, ve škole, půjčovali si je mezi s sebou, kreslili obrázky, povídali svým spolužákům o přečteném. Takže týden s knihou se prodloužil na celý měsíc, protože si žáci knihu chtěli celou přečíst. Z nakreslených obrázků tak vznikla celá nová kniha  „Knížka pro prvňáčka“, která nám bude všechny knihy připomínat. Svou „ vytvořenou knihu“ si žáci vyměnili s prvňáky z Ostrova a ti jim také poslali tu svoji.

   Všechny zmíněné aktivity proběhly do konce měsíce dubna 2014. Teď se již chystá pro prvňáky slíbená odměna – kniha ABECEDA.

  Pro ni si naši prvňáci budou muset přijet do ostrovské knihovny, kde jim ji slavnostně předá starosta městyse pan Ondřej Hudec. Setkání se bude konat koncem měsíce května.

 

Mgr. Soňa Švrčinová