POHÁDKOVÁ EVROPA - Španělsko

Vydáno: před 10 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Aktuality
Počet přečtení: 8613×

2. června jsme chtěli oslavit Den dětí netradičně. Čekalo nás projektové vyučování, ve kterém jsme navštívili Španělsko. A jak oslavit Den dětí?

Začali jsme poznávací výstavou o Španělsku. Tělocvična se změnila ve výstavní síň, kde 40 autorů vystavovalo své plakáty. Plakáty nás zvaly do Španělska. Přibližovaly nám reálie této země a také jsme se něco dozvěděli o mořeplavci K ryštofu Kolumbovi. Všechny informace byly velmi důležité pro minisoutěž , která následovala.

A do třídy! Jdeme si vyrobit lodní deník. K čemu? Vypadá to, že nás čeká nějaká objevná plavba. Že by to byl ten supertajný výlet, o kterém se psalo v informacích pro rodiče?

Tak, každý má svůj lodní deník. Ale před výpravou se člověk musí posilnit. Copak asi vaří paní kuchařky? Nic. Dneska totiž vaří námořníci. Kolumbus jim přivezl brambory, tak všechny chody budou z nich. Prvňáčkové šoulí bramborové šišky s mákem z vlastnoručně udělaného těsta, 2. a 3. třída strouhá brambory na opravdický bramborák a 4. a 5. třída chystá zapečené brambory. Tříchodový oběd byl za milé asistence paní kuchařek a paní učitelek připraven. A chutnal! Některým praskalo bříško.

 Po obědě vyplouváme. Kam? No přece na objevnou výpravu, supertajný výlet. Nesmějte se. Pro některé byl tak tajný, že o něm doma nic neřekli, a přišli s taškou plnou učení. Bereme i nepřipravené námořníky. Budou se učit po cestě.

Ještě mapa, tu jsme dostali od našeho krále, kterému máme přivézt dary, výsledky našeho putování, instrukce… Buzoon, Holandoon, Macochoon. Co je to za řeč? Kde se takhle mluví? Buzoonem cestujeme první část cesty, Holandoon, Macochoon – to jsou první místa, kam se s naší objevnou výpravou dostaneme… A cestujeme pěšmo, vismo, plavmo, kolejmo…

Paráda. Tak krásně je v zemi, kterou jdeme objevovat. A máme ji za humny. Spousta námořníku je tu poprvé. Koukáme do obrovité propasti, snášíme se z výšin do údolí lanovkou, proplouváme tajemnou jeskyní, zažíváme opravdovou jeskynní tmu, cestujeme vláčkem…A zpráv v lodním deníku příbývá. Bereme vzorky rostlin, minerálů, kreslíme živočichy. Plníme úkoly, které nám dal náš panovník.

Poslední část naší cesty vede již po souši. Z posledních sil přicházíme do míst, kde funguje buzoon. Ten nás bezpečně doveze zpátky domů. HURÁ! Zvládli to všichni. I ti, co nevěděli, co je čeká, a kdyby věděli,  možná by se z výpravy zase nějak omluvili. Odměnou jim bylo plno zážitků, které sdíleli se svými kamarády, se svými námořnickými druhy. Někteří zaznamenali ztráty – zapomněli pastelky u propasti, někteří si dovezli nezvané hosty – klíšťata, ale všichni se museli o sebe postarat, někteří museli překonat své strachy, a to jde mezi přáteli vždycky mnohem lépe.

Krásné odpoledne. Nikdo nezlobil, protože na zlobení neměl čas. Kdo si hraje, nezlobí. Děkujeme všem, kteří finančně, materiálně podpořili a umožnili naši výpravu – rodičům, pracovníkům školy a zejména panu Radku Hejčovi, který nás vybavil glejtem, který výpravě  umožňoval dostat se bez újmy financí na tajůplná území. Děkujeme.  A těšíme se na další objevné plavby.

                                                                                                   Zdeňka Bejčková, 4. 6. 2014