Perníková chaloupka - projekt 21.9.2015

Vydáno: před 9 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Aktuality
Počet přečtení: 13188×

21.9. jsme vraceli první pohádku do Říše Fantazie. Nic není zadarmo. Navštívila nás ježibaba, dala nám spoustu úkolů  a přinutila nás se na ni podívat jinýma očima.

Jestlipak vy víte, jak to měli Jeníček a Mařenka udělat správně, když zabloudili? Že krádež je krádež, i když se děje z hladu? To bylo také překvapení! Také ničení majetku, který patří druhému člověku, ničení jeho práce žádným strachem neodčiním… A po provinění přichází trest. Jak tomu předejít? Měli jsme obhajovat ježibabu, ale zároveň jsme se něco dozvěděli o sobě. Dávali jsme jí na tiskové konferenci zvědavé otázky, ona odpovídala, ale pak je obracela na nás, a tak jsme se museli zamýšlet nad tím, co je správné, co je špatné.

Všem pohádkovým postavám jsme museli dát známku z chování a přišli jsme na to, že ten, kdo poslouchá zlého člověka a na jeho pokyn dělá zlé, zaslouží stejně ošklivou známku z chování jako ten zlý. Často takový problém ve škole řešíme. A zlo plodí zase zlé. Jen my sami to můžeme obrátit.

  „A, ježibabo, jak jsi stará?…Proč se neučešeš?...Proč chodíš tak oblečená?...“ Různé slupky mohou ukrývat zajímavé lidi. Abych je poznal, musím jim naslouchat a dívat se, jak se chovají. A stáří, vrásky, divné oblečení? Je nám přece jedno, jestli ruka, která nás hladí, je vrásčitá, a člověk, u kterého je mi dobře, nemusí mít moderní sukni nebo moderní účes…?

Nad spoustou věcí jsme se museli zamyslet. Ze získaných perníčků jsme ještě postavili perníkovou chaloupku, vytvořili na ni reklamu a královna Fantazie měla vyhodnotit tu nejlepší. Nemohla si vybrat, a tak nás odměnila všechny bonbonem.

A ježibaba byla také spokojená. Ukázala nám, že lidi – i ty pohádkové – nesmíme posuzovat jenom očima….Ptejte se. Povídejte si. Naslouchejte. Dozvíte se víc.

                                                                                Zdeňka Bejčková, 21.9. 2015