Hasík

Vydáno: před 7 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Aktuality
Počet přečtení: 13803×

Dráček Hasík dorazil na naši Základní školu

Koncem března naši školu poprvé navštívil dráček Hasík a jeho instruktoři. Nejprve zavítali k mladším dětem a pak si povídali také s žáky čtvrtých a pátých tříd.

Co vlastně dráček Hasík dětem přináší? Jedná se o preventivní program, který je určen pro děti na základních školách v celé České republice. Jeho hlavním cílem je předat dětem důležité informace a návyky v oblasti prevence před požáry a mimořádnými událostmi. Výuka probíhá hravou a názornou formou obvykle ve druhých a šestých třídách.

Na naší škole byla pro výuku Hasíka sloučena první, druhá a třetí třída a pak čtvrtá s pátou třídou. Ty mladší děti se při první návštěvě dozvěděly, jak vypadá hasič, jakou má výstroj a že hasiči mají spoustu práce a to nejen s hašením požárů. Některé děti se učily, jiné si už jen připomínaly čísla na tísňové linky a také se učily, co říci do telefonu, když je potřeba přivolat pomoc hasičů, policistů a zdravotnické záchranné služby. Společně s instruktory se shodli na tom, že volat tísňovou linku jen tak z legrace není správné.

Čtvrťáci a páťáci předvedli znalost čísel tísňového volání a společně si vysvětlili, jak má probíhat hovor na linku tísňového volání. Také se dozvěděli, co znamená pro „dospěláky“ známý pojem Integrovaný záchranný systém.

Instruktoři dále starší děti seznamovali s nástěnným hydrantem, hlásičem požáru a s hasicími přístroji, tedy s druhy hasicích přístrojů a jejich použitím. Problematika hasicích přístrojů dále souvisí s „ohňovým trojúhelníkem“. Děti zjistily, že každý oheň potřebuje k „životu“ tři podmínky (správnou odpověď zájemcům prozradí starší děti nebo najdete na www.hasik.cz) a pokud ty nejsou dodrženy, oheň sám uhasíná.

Další návštěvu dráčka Hasíka a jeho instruktorů očekáváme v průběhu jara. Děti si získané znalosti „opráší“ a obohatí se o nové informace.

Na závěr programu je připravena pro všechny děti návštěva na hasičské zbrojnici, kde si budou moci prohlédnout vybavení hasičů např. automobily, vysílačky a podobně.

Veškeré informace o Hasíkovi (tedy o programu nazvaném Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva) najdete na internetových stránkách www.hasík.cz.                                           Kpt. Mgr. Martina Koubová

 

Kalendář akcí v obci

Předchozí Srpen 2020 Následující
Po Út St Čt So Ne
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
  • 29. 08. 2020 SDH HOUSKO - Pohádkový les 2020

Zobrazit vše