Informace ze školní jídelny

Vydáno: před 7 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Aktuality
Počet přečtení: 12107×

Jezte více zeleniny !

Tuto větu slyšíme od odborníků přes výživu stále častěji. Dnešní příspěvek proto  věnujeme zařazování zeleniny do jídelníčku našich dětí. 

V krátkém přehledu níže jsou uvedeny bližší informace o vybraných druzích zeleniny.

RAJČE  - je bohatým zdrojem beta-karotenu, vitamínů C a A, je zdrojem chromu, draslíku, železa, bílkovin a vlákniny. Neobsahuje téměř žádný tuk, z 90% je tvořeno vodou. Podporuje krvetvorbu, prospívá pokožce, vlasům i nehtům, posiluje imunitu a má antibakteriální účinky.

MRKEV – nejcennější obsažená látka v mrkvi je vitamín A, který pomáhá zlepšovat zrak a šeroslepost. Obklad z mrkve pomáhá hojit rány a spáleniny.

HRÁŠEK – čerstvý hrášek má daleko větší hodnotu než uvařený. Je bohatý na bílkoviny, draslík, hořčík, vitamíny B, C, beta-karoten. Půl hrníčku zeleného hrášku obsahuje více než 20% denní dávky vitamínu C, 10% beta-karotenu a 8% železa. Čerstvý hrášek k odpolední svačince dokáže vrátit soustředěnost a energii. Podporuje vývoj svalů, imunitu, posiluje nervový systém.

KVĚTÁK – dodává tělu potřebnou kyselinu listovou, která je důležitá pro správnou funkci buněk, je zdrojem vitamínu C a draslíku.  Napomáhá  svým  složením v boji proti cukrovce a rakovině.

CELER – během vaření neztrácí vitamíny. Listy celeru jsou bohaté na vitamín A, kořeny jsou zdrojem vitamínu B1, B2, B6 a C, dále draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku a fosforu. Celer podporuje chuť k jídlu a napomáhá správnému zažívání.

OKUREK – bohatý zdroj vitamínů skupiny B, obsahuje vlákninu, dále vitamíny C, E, K, zavodňuje organismus, 96% okurku tvoří voda, podporuje vylučování moči a omezuje ukládání kyseliny močové v těle. Okurek je přímo lékem na srdeční a ledvinové problémy. Udržuje hladinu krevního cukru a snižuje cholesterol.

Dříve platilo, že kdo měl doma hodně červené řepy a zelí, přežil zimu. Červená řepa obsahuje neskutečné množství zdraví prospěšných látek zvyšující imunitu, snižuje cholesterol, příznivě působí na krvetvorbu, ovlivňuje  činnost jater, žlučníku a sleziny. Hlávkové zelí je bohaté na vitamín C, snižuje krevní tlak, posiluje imunitu, stimuluje mozek a nervy, hubí bakterie….

A jak  vypadá  naše snaha zařadit dostatek zeleniny ve školní kuchyni  napoví  fotografie, které byly pro představu rodičů vytvořeny.  Bohužel většina dětí zeleninu nejí a odmítá ji třeba jen ochutnat. Pak zdravá svačina končí v odpadkovém koši, což z některých fotografií lze též vyčíst.

Je na každém z nás, co děti doma naučíme, k čemu je povedeme, jakými informacemi je na jejich startu v životě vybavíme. Máme mj. snahu docílit toho, aby se dobře učily a měly se v životě dobře. Proto ale musí být zdravé a silné a tak dnes končíme tím, čím jsme  začali :

 Děti, jezte hodně zeleniny !

 

Za kolektiv zaměstnanců školní jídelny  A.Šebelová