Do Brna za ekologií

Vydáno: před 4 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Aktuality
Počet přečtení: 4543×

Rozvíjíme ekologickou gramotnost aneb za ekologií do Brna

Nejen ve škole se dají získávat potřebné vědomosti. V dnešní době mají školy možnost zpestřit svým svěřencům výuku díky velké nabídce vzdělávacích programů mimo školní lavice. ZŠ Vysočany, okr. Blansko často využívá tohoto trendu. V pátek 6.3.2020 naši žáci navštívili tři vzdělávací a kulturní instituce v krajském městě Brno. Pro žáky všech tříd byly připraveny rozmanité vzdělávací programy zaměřené na environmentální výchovu. Akce byly podpořeny z projektu MAP II pro ORP Blansko operačního programu věda, výzkum, vzdělávání (zkratka OP VVV). 

Ve škole využíváme různé možnosti přiblížit žákům pojem ekologie nebo environmentální výchova a umožnit jim co nejvíce porozumět přírodě, která je obklopuje. Jedním ze způsobů jsou výukové programy, které organizuje Lipka- školské zařízení pro environmentální vzdělávání. Programy jsou vyzkoušené a propracované. Probíhají na jednotlivých pracovištích a také na zahradách, které je obklopují.

My jsme s žáky 1. a 2. ročníku navštívili program s názvem Příběhy ze starého stromu na pracovišti Lipová. Pohádkový příběh nás zavedl k obyvatelům jednoho starého stromu, který se zdál být zpočátku naprosto bezvýznamný pro náš život. Zajímavé informace a aktivity o sršních, lýkožroutech, nebo mravencích byly pro mnohé žáky velkým překvapením. Vždyť kdo si „ na vlastní kůži“ může zkusit stát se sršněm a postavit si hnízdo za pomoci ostatních kamarádů – sršňů? A kdo ví, že se sršni bojí nás a pokud je nebudeme dráždit, nic nám neudělají? Také malý lýkožrout nás překvapil technikou vytváření dokonalých chodeb pod kůrou stromů. Dále nás bavilo interaktivní pexeso. Prošli jsme si cestu celým mraveništěm a objevili vajíčka, larvy i kukly. Dozvěděli jsme se, že strom má také svoje rostliny a houby. Zajímavým spojením obou je lišejník. Žákům se ho podařilo jak zkoumat pod mikroskopem, tak i ztvárnit výtvarně. Program končil na přírodní zahradě, kde si žáci mohli prohlédnout domov strakapouda.

Už při zpáteční cestě do školy jsme si povídali o tom, že pořádně prozkoumáme život na naší školní zahradě a také budeme přemýšlet o tom, jak se chovat k přírodě, abychom mohli i za dalších dvacet let potkat živočichy i rostliny, které jsme v programu poznávali. Moc jsme se také těšili na to, jak budeme starším spolužákům všechno vyprávět. Zároveň i na jejich zkušenosti z Moravské galerie a návštěvy programu Alchymisté v centru VIDA.

Žáci 3., 4. a 5. ročníku se vydali nejprve za uměním do Moravské galerie v Brně a potom za „zábavnou vědou“ do parku VIDA. V galerii si žáci mimo jiné i prohlédli část stálých expozic. V rámci edukačního programu Chyťte zloděje!, viděli obrazy známého autora Jana Zrzavého, surrealistické umělkyně Toyen anebo rekvizitu automobilu Tatra 600 Tatraplan vyrobeného z 23kg plastelíny. V zábavním parku VIDA byl pro žáky připraven program Alchymisté. Ve speciální laboratoři děti objevovali fyzické vlastnosti pevných, kapalných a plynných látek. Každý pokus byl vždy překvapením a mladá vědkyně, která program vedla, dětem během experimentů vysvětlovala, s jakými materiály pracují a jak se tyto materiály chovají. Jak je využít, čím jsou prospěšné. Po programu měli žáci ještě možnost si v hlavní expozici prohlédnout celou řadu interaktivních exponátů, které jim přiblížily zákonitosti našeho světa.

Společné sdílení získaných poznatků, zkušeností a dovedností získaných žáky obou skupin nás teprve čeká. Už se na ně moc těšíme.                           

     Mgr. Soňa Švrčinová, Mgr. Tereza Chalupová, ZŠ Vysočany, okr. Blansko