Oznámení o konání zápisu na Základní škole Vysočany, okr. Blansko

Vydáno: před 2 lety | Autor: Jana Sehnalová | Kategorie: Úřední deska
Počet přečtení: 3484×

Základní škola Vysočany, okr. Blansko 679 13 Sloup v Mor.kr.

IČO 62073435                                             Telefon: 5164354691                            E-mail: zs.vysocany@tiscali.cz

OZNÁMENÍ

Ředitelka Základní školy Vysočany, okr. Blansko oznamuje v souladu s § 36 odst. 4 zákona č. 561/2004 Sb., školského zákona, že zápis dětí k zahájení plnění povinné školní docházky ve školním roce 2022/2023 se koná

ve čtvrtek 7. dubna 2022 v 14.00 hod. v budově základní školy.

Současně v souladu s ustanoveními § 3a odst. 7 vyhlášky č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné docházky v platném znění zveřejňuji následující informace k organizaci a průběhu zápisu:

  1. Zápis proběhne v budově školy v tělocvičně a třídách.
  2. K zápisu se dostaví zákonný zástupce (oba zákonní zástupci) společně s dítětem a prokáží svou totožnost občanským průkazem a přinesou rodný list dítěte.
  3. Zápis je složen z formální části a souhlasí-li s tím zákonný zástupce dítěte, rovněž z rozhovoru a dalších činností s dítětem. Zákonný zástupce dítěte může být přítomen u všech součástí zápisu.

V případě, budou zákonní zástupci žádat odklad plnění školní docházky, vyplní ve škole žádost, kterou doloží doporučením poradenského zařízení (pedagogicko- psychologická poradna, speciálně-pedagogické centrum) a odborného lékaře nebo klinického psychologa. Tyto doklady je třeba doložit nejpozději 30. 4. 2022.

V důsledku hygienických opatření může dojít ke změně.  V případě, že epidemiologická situace nedovolí výše oznámený průběh, bude na www.vysocany.com  a úřední desce školy zveřejněna informace o jiném způsobu zápisu.

Všeobecné informace:

1. Věk dítěte

Povinná školní docházka začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne šestého roku věku, pokud mu není povolen odklad. Dítě, které dosáhne šestého roku věku v době od září do konce června příslušného školního roku, může být přijato k plnění povinné školní docházky již v tomto školním roce, je-li přiměřeně tělesně i duševně vyspělé a požádá-li o to jeho zákonný zástupce. Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince k plnění povinné školní docházky podle věty druhé je také doporučující vyjádření školského poradenského zařízení, podmínkou přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června doporučující vyjádření školského poradenského zařízení a odborného lékaře, která k žádosti přiloží zákonný zástupce. (§ 36 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon).

Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku (viz § 37 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., školského zákona).

2. Práva a povinnosti rodičů

Zákonný zástupce je povinen přihlásit dítě k zápisu k povinné školní docházce od 1. dubna do 30. dubna kalendářního roku, v němž má dítě zahájit povinnou školní docházku (viz § 36 odst. 4 zákona č. 561/2004 Sb., školský zákon).

Žák plní povinnou školní docházku v základní škole zřízené obcí nebo svazkem obcí se sídlem ve školském obvodu (§ 178 odst. 2 ŠZ), v němž má žák místo trvalého pobytu (dále jen "spádová škola"), pokud zákonný zástupce nezvolí pro žáka jinou než spádovou školu.

3. Spádové obvody školy

Obec stanoví podle § 178 odst. 2 školského zákona školské obvody spádové školy. Do spádové školy jsou přednostně přijímáni žáci s místem trvalého pobytu v příslušném školském obvodu. Zákonný zástupce dítěte může pro žáka zvolit jinou než spádovou školu. Důvodem nepřijetí dítěte do vybrané školy je především kapacita školy.

Pokud je dítě přijato na jinou než spádovou školu, oznámí ředitel této školy tuto skutečnost řediteli spádové školy nejpozději do konce května kalendářního roku, v němž má dítě zahájit povinnou školní docházku (viz § 36 odst. 5 školského zákona). Pokud území obce nebo jeho část nespadá pod školský obvod ani společný školský obvod a je ohroženo plnění povinné školní docházky dítěte uvedeného v odstavci 1, krajský úřad opatřením obecné povahy pro toto území vytvoří nebo na ně rozšíří školský obvod nebo společný školský obvod základní školy zřizované touto nebo jinou obcí nebo svazkem obcí, a to s platností nejdéle na 24 měsíců.

Ve Vysočanech 28. února 2022

                                                                             Mgr. Jana Sehnalová, ředitelka školy

Připojené obrázky